Politechnika Gdańska - strona 80

note /search

Ostre efekty toksyczne

  • Politechnika Gdańska
  • Metale w środowisku
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1085

Ostre efekty toksyczne efekty niekorzystnego oddziaływania jakie obserwuje się na organizmach żywych danej populacji  w obrębie jednego pokolenia.    ekspozycja krótkotrwała    zmiany w strukturze komórkowej,    zmiany morfologiczne,    histologiczne,    zmiany w przebiegu procesów metabolit...

Metale w środowisku,

  • Politechnika Gdańska
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1176

Tal – odkrycie ● Odkryty w 1861 roku Williama Crookes'a. ● Przez przypadek został wyizolowany z odpadów poprodukcyjnych kwasu siarkowego. Badając  spektroskopowo szukał selenu a znalazł zielone linie, które nazwał talem (thallos - młody pęd lub zielona  galąź. ). ● Wyizolowany został rok później ...

Metale w środowisku, rodzaje zatruć

  • Politechnika Gdańska
  • Toksykologia
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1134

Rodzaje zatruć Zatrucia ostre  charakteryzują się szybkim rozwojem szkodliwych zmian w organizmie, powstających w ciągu krótkiego czasu po wprowadzeniu jednorazowej dawki trucizny  dożołądkowo ,  inhalacyjnie lub po naniesieniu na skórę. Na ogół objawy uszkodzenia lub śmierć  występują po 24 h. Z...

Oznaczanie zawartości wody w mące

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 644
Wyświetleń: 4298

Część A. Sprawozdanie z ćwiczenia  „Oznaczanie zawartości wody w mące” 1. Wstęp.     Właściwa ilość wody, charakterystyczna dla danego produktu, decyduje o konsystencji, wyglądzie i smaku żywności oraz jej podatności na zepsucie. Woda jest jednym  z głównych czynników wpływających na intensywność...

Analizy kwasw tłuszczowych w smalcu

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 322
Wyświetleń: 1372

Ćwiczenie nr 4 ANALIZA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W SMALCU METODĄ  CHROMATOGRAFII GAZOWEJ • Wstęp.     Tłuszcze obecne w surowcach i produktach żywnościowych są wieloskładnikową mieszaniną różnych lipidów. Ich podstawowym, choć nie jedynym, składnikiem są triacyloglicerole  (TAG). Tłuszcze jadalne, ze w...

Oznaczania kwasu benzoesowego

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1162
Wyświetleń: 3885

Sprawozdanie z ćwiczenia nr 6 Oznaczanie kwasu benzoesowego w napoju bezalkoholowym metodą miareczkowania  Wstęp. Dodatki do żywności są w dzisiejszych czasach istotną kwestią w codziennym życiu.  Dlatego ważna jest ich właściwa i rz...

Oznaczania zawartości białka

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 994
Wyświetleń: 4228

Sprawozdanie z ćwiczenia nr 2 „Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą spektrofotometryczną” Wstęp. Białka są zasadniczymi elementami budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz  wielu związków , np.: enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka regulują procesy przemiany  materii i wiele funkc...

Oznaczania zawartości cukrów

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1162
Wyświetleń: 4025

Sprawozdanie z ćwiczenia 5 Oznaczenie zawartości „cukrów ogółem” w karmelkach twardych  metodą Bertranda.                                                    Wstęp. Sacharydy dzielimy między innymi na cukry proste i złożone. Do cukrów prostych  zaliczamy monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cuk...

Ozanaczenie zawartości kofeiny

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 483
Wyświetleń: 2093

Ćwiczenie nr 3 „OZNACZANIE ZAWARTOŚCI KOFEINY” 1.Wstęp. Kofeina jest alkaloidem, czyli związkiem organicznym pochodzenia roślinnego, zawierającym układ cykliczny z atomami azotu w pierścieniu. Alkaloidy wykazują silne działanie fizjologiczne na organizm człowieka, niejednokrotnie toksyczne. Ze wz...

Oznaczania zawartości witaminy C w sokach

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1442
Wyświetleń: 5096

ĆWICZENIE NR 7 OZNACZANIE ZAWARTOŚCI WITAMINY C W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY I  SOKU Z CYTRYNY METODĄ MIARECZKOWĄ Wstęp. Witaminy są to niskocząsteczkowe związki organiczne, o różnorodnej budowie chemicznej, rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Witaminy są katalizatorami  ogólnych lub ...