Politechnika Gdańska - strona 173

Kultura menadżerska - muszki i krawaty, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 7
Wyświetleń: 672

Muszki i krawaty - istotną cechą muszki jest kolor. Muszki czarne noszone są do smokingów, białe do fraków, a kolorowe do ubrań spacerowych, zwłaszcza jednorzędowych. Dobór odpowiedniego krawata jest sprawą trudną, należy pamiętać, że spośród trzech elementów (ubranie,

Kultura menadżerska - negocjacje, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 595

Negocjacje Zgodnie z panującymi zwyczajami, na początku negocjacji zabiera głos przewodniczący delegacji, pełniący honory gospodarza. Wita przewodniczącego i członków delegacji przybyłej na rokowania, następnie przedstawia członków swojej delegacji, wymieniając ich nazwiska oraz tytuły służbowe. Z ...

Kultura menadżerska - obieg korespondencji, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 518

Obieg korespondencji Niektóre listy i przesyłki są polecone. Przed podpisaniem ich odbioru należy sprawdzić, czy korespondencja jest rzeczywiście zaadresowana do naszej firmy. Przed otwarciem należy sprawdzić wszystkie koperty, ponieważ zdarza si...

Kultura menadżerska - organizowanie zebrań, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 483

Organizowanie dużych zebrań z udziałem gości zagranicznych Prowadzenie rozmów z partnerami zagranicznymi wymaga odpowiedniego przygotowania sali konferencyjnej i zapewnienia obu delegacjom właściwych warunków. Przygotowanie sali należy do obowiązków

Kultura menadżerska - pisanie pisma, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 546

Pismo powinno być napisane: w układzie blokowym, tzn. pierwsze litery wszystkich wierszy tworzą linię pionową. Ustępy pisma wyodrębnione na podstawie logicznych całości uwydatnia się ­ większymi odstępami - interlinią, w układzie "a line...

Kultura menadżerska - rozsadzanie gości, Kultura menadżerska - organiz...

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 14
Wyświetleń: 644

Plan rozsadzenia gości przy stole przedstawia schemat. Jeżeli przyjęcie jest urządzone przez gospodarza i gospodynię, to stosuje się dwa inne sposoby rozsadzania. Gospodarze siedzą naprzeciwko siebie, pośrodku dłuższych boków stołu. Lista gości ułożona według pierwszeństwa zawiera dwie kolumny: kol...

Kultura menadżerska, podpisywanie porozumień, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 497

Podpisywanie porozumień Podpisywanie porozumień ma charakter uroczysty i odbywa się z reguły w pomieszczeniu, które nie było wykorzystane podczas rozmów. Jeśli jednak dysponujemy jednym pomieszczeniem, podpisywanie umowy powinno się odbyć przy specjalnie do tego przygotowanym stole, który ustawiamy...

Kultura menadżerska - przedstawianie gości, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 0
Wyświetleń: 441

Przedstawianie gości Przedstawiania dokonuje gospodarz; gospodyni, członkowie rodziny, znajomi. Odbywa się ono według ogólnie przyjętych reguł: mężczyznę przedstawia się kobiecie, młodszego ­starszemu, młodszego rangą - starszemu rangą, współpracowników - klientowi. Przedstawiając wymieniamy najpi...

Kultura menadżerska - przygotowanie stołu, omówienie

  • Politechnika Gdańska
  • Kultura menadżerska
Pobrań: 7
Wyświetleń: 399

Przygotowanie stołu Stół nakrywamy białym lub też kolorowym obrusem dostosowanym wielkością do jego powierzchni. Brzegi obrusa zwisają poza krawędzią stołu, równo ze wszystkich stron na długość 20-30 cm. Obrus powinien być świeży, co podkreślają fałdy powstałe w wyniku jego złożenia. Serwetki stan...