Mgr Caban

note /search

Oznaczanie zawartości wody w mące

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 644
Wyświetleń: 4298

Część A. Sprawozdanie z ćwiczenia  „Oznaczanie zawartości wody w mące” 1. Wstęp.     Właściwa ilość wody, charakterystyczna dla danego produktu, decyduje o konsystencji, wyglądzie i smaku żywności oraz jej podatności na zepsucie. Woda jest jednym  z głównych czynników wpływających na intensywność...

Analizy kwasw tłuszczowych w smalcu

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 322
Wyświetleń: 1372

Ćwiczenie nr 4 ANALIZA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W SMALCU METODĄ  CHROMATOGRAFII GAZOWEJ • Wstęp.     Tłuszcze obecne w surowcach i produktach żywnościowych są wieloskładnikową mieszaniną różnych lipidów. Ich podstawowym, choć nie jedynym, składnikiem są triacyloglicerole  (TAG). Tłuszcze jadalne, ze w...

Oznaczania kwasu benzoesowego

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1162
Wyświetleń: 3885

Sprawozdanie z ćwiczenia nr 6 Oznaczanie kwasu benzoesowego w napoju bezalkoholowym metodą miareczkowania  Wstęp. Dodatki do żywności są w dzisiejszych czasach istotną kwestią w codziennym życiu.  Dlatego ważna jest ich właściwa i rz...

Oznaczania zawartości białka

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 994
Wyświetleń: 4228

Sprawozdanie z ćwiczenia nr 2 „Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą spektrofotometryczną” Wstęp. Białka są zasadniczymi elementami budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz  wielu związków , np.: enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka regulują procesy przemiany  materii i wiele funkc...

Oznaczania zawartości cukrów

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1162
Wyświetleń: 4025

Sprawozdanie z ćwiczenia 5 Oznaczenie zawartości „cukrów ogółem” w karmelkach twardych  metodą Bertranda.                                                    Wstęp. Sacharydy dzielimy między innymi na cukry proste i złożone. Do cukrów prostych  zaliczamy monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cuk...

Ozanaczenie zawartości kofeiny

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 483
Wyświetleń: 2093

Ćwiczenie nr 3 „OZNACZANIE ZAWARTOŚCI KOFEINY” 1.Wstęp. Kofeina jest alkaloidem, czyli związkiem organicznym pochodzenia roślinnego, zawierającym układ cykliczny z atomami azotu w pierścieniu. Alkaloidy wykazują silne działanie fizjologiczne na organizm człowieka, niejednokrotnie toksyczne. Ze wz...

Oznaczania zawartości witaminy C w sokach

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 1442
Wyświetleń: 5096

ĆWICZENIE NR 7 OZNACZANIE ZAWARTOŚCI WITAMINY C W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY I  SOKU Z CYTRYNY METODĄ MIARECZKOWĄ Wstęp. Witaminy są to niskocząsteczkowe związki organiczne, o różnorodnej budowie chemicznej, rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Witaminy są katalizatorami  ogólnych lub ...

Systemy operacyjne II-opracowanie wykładu

  • Politechnika Wrocławska
  • Systemy operacyjne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 735

Systemy operacyjne II – skrót (na 4) 1969 – Bell Labs firmy AT&T mikrokomputery PDP-7 i PDP-9 Twórcy UNIXa: Ken Thompson, Dennis Ritchie Wersje z sukcesem komercyjnym: AIX (IBM) SunOS, Solaris (Sun) Ultrix (Compaq) HP-UX (hp) Xenix (...