Azot - otrzymywanie, zastosowanie, definicja
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Technologia żywności
z najpopularniejszych odczynników stosowanych w laboratoriach chemicznych. Jest to kwas mocny, utleniający większość...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
z najpopularniejszych odczynników stosowanych w laboratoriach chemicznych. Jest to kwas mocny, utleniający większość...
); Z nich syntetyzowane są białka, cukry, tłuszcze i kwasy nukleinowe DNA i RNA przenoszące kod genetyczny materii żywej...
kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach...
z NaOH dają odpowiednie sole. Kwas chlorawy HClO2 jest silnym środkiem utleniającym, występuje...
(inaktywator oksydaz – hamuje utlenianie kwasów tłuszczowych, zapobiega psuciu się ywności) o d emy, marmolady...
od występującego tam potencjału redoks, np.: I. warunki utleniające a) żelazo(III) wytraca się w postaci...
, Najwyższy potencjał utleniający ma wolny tlen, w stosunku do tlenu w związkach (np. w H^O): +0,82 V...
UTLENIANIE MATERIAŁÓW Atmosfera ziemska ma działanie utleniające. Materiały które dobrze zachowały...
witamin A, D, E, K są źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych /NNKT/ np.kwas Równoważnik...
Kwasy organiczne stosowane do konserwacji żywności - pochodzenie (drobnoustrój), zastosowanie...