Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków)
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
polisacharydów, odróżnianie tłuszczów obojętnych od wolnych kwasów tłuszczowych. Ponadto, dokument porusza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
polisacharydów, odróżnianie tłuszczów obojętnych od wolnych kwasów tłuszczowych. Ponadto, dokument porusza...
się szkodliwego kwasu mlekowego i oksydaza L-aminokwasowa bezpośrednio utleniająca aminokwasy w mikrociałkach...
- katalizuje utlenianie ściany bakterii i błony komórkowej · HCl - denaturacja białka · kwasy żółciowe...
% wyekstrahowanej substancji organicznej NaOH do 80% "Łagodne" ekstraktanty: Na4P2O7 i sole kwasów organicznych...
przez modyfikację kowalencyjną. Uwalniają kwasy tłuszczowe, które mogą być utleniane do CO2 oraz H2O w celu...
tłuszczowych: główną przemianą kwasów tłuszczowych jest ich -utlenianie, które zachodzi w kwasach tłuszczowych...
gliceryny i nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzrost udziału kwasów nienasyconych powoduje...
czy aldehyd mrówkowy. Są tu jednak wyjątki np. Pseudomonas oxalaticus, bakteria utleniająca kwas mrówkowy...
glukuronowym - sprzęganie z kwasem siarkowym - acetylacja - sprzęganie z aminokwasami - tworzenie kwasów...
, pałeczki Gram-ujemne Utleniają alkohole pierwszorzędowe do odpowiadających im kwasów tłuszczowych CH3CH2OH...