Kwasy utleniające i redukujące - strona 17

Rozpuszczalność i utlenianie białek

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 161
Wyświetleń: 2051

i rozcieńczonych kwasach i zasadach Białka o dużym ładunku elektrycznym i małej hydrofobowości łatwo rozpuszczają...

Kanalizacja - cz. 1

  • Politechnika Warszawska
  • dr inż. Marek Orłowski
  • Technologia wody i ścieków
Pobrań: 133
Wyświetleń: 2940

przez zawarte w nich kwasy lub zasady, które mają dużą pojemność buforową. Stabilność łączy...

Tlenki - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Chemia nieorganiczna
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1281

tego niemetalu w cząsteczce kwasu), najczęściej reagują z wodą tworząc kwasy tlenowe: H2O + SO2 = H2SO4...

Piroliza i redukcja odpadów.

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Gospodarka odpadami
Pobrań: 168
Wyświetleń: 3577

utleniającymi. Jest procesem wysokotemperaturowym, bezkatalitycznym (katalizator obniża jedynie temperaturę...

Biochemia - wykład 12

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 791

przekształceniu dwuetapowemu, poprzez kwas akonitowy do izocytrynianu i pierwszy enzym utleniający...

Wykład - swoistość enzymów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • prof dr hab. Marta Konkofer
  • Biochemia
Pobrań: 868
Wyświetleń: 4466

utleniająca mleczan do pirogronianu, jest aktywna tylko wobec L-mleczanu; nie utlenia D-mleczanu. Enzymy...

Szereg napięciowy metali - wykład

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
  • dr inż. Krystyna Moskwa
  • Szkło
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1624

normalnym roztwarzają się tylko w kwasach utleniających (np.stężony H 2SO4, HNO3) nie wypierając...

Glikozydy

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1666

(nie wykazują mutarotacji i właściwości redukujących). • Kwasy powoduj ą hydrolizę glikozydów do cukru...

Ryboflawina - witamina b2

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • prof. dr hab. Jerzy Szczapa
  • Analiza żywności
Pobrań: 147
Wyświetleń: 2135

mieszaniny kwasów metafosforowego i octowego. Mieszanina ta zapobiega utlenianiu witaminy przez jony miedzi...