Oznaczenie zawartości i jakości tłuszczów w produktach spożywczych...
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Analiza żywności
grupy: -proste - estry kwasów tłuszczowych i alkoholi (lipidy właściwe i woski), -złożone — związki...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
grupy: -proste - estry kwasów tłuszczowych i alkoholi (lipidy właściwe i woski), -złożone — związki...
nazywane są triglicerydami (chociaż prawidłowa nazwa brzmi tricylglicerole), są estrami kwasów tłuszczowych...
biotechnologia żywności oznacza: -techniki kwasów nukleinowych in vitro obejmujące rekombinacje DNA...
kwasów) i kwaśne (opary amoniaku) zapewniające ochronę powietrza atmosferycznego. ścieki nie wymagają...
drobnocząstkowe Energia do syntetyzowania kwasów, tworzenia białek, tłuszczy, resyntetyzowanie glukozy...
. Jest silnie trujący, a dla człowieka o masie 60 kg śmiertelna dawka wynosi 100 mg. Te własności powodują...
: * kwasy i zasady - zmiana pH * środki utleniające - po zetknięciu z komórkami drobnoustrojów wydzielają...
. Własności sacharydów wykorzystywane do oznaczeń: Zachowanie wobec silnych kwasów mineralnych Zdolność...
substratu, np. bakterie wodorowe utleniające H₂ do H₂O, bakterie siarkowe utleniające siarkę, siarkowodór...
toksynotwórczych sinic w Europie Sinice intensywnie rozwijają się w silnie zeutrofizowanych wodach szczególnie...