Egzamin wstępny II stopnia, biotechnologia, Uniwersytet Jagielloński, ...
- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
są pytaniami jednokrotnego wyboru) 1. Wymień dwie metody wyodrębniania kwasu cytrynowego z podłoŜa hodowlanego...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
są pytaniami jednokrotnego wyboru) 1. Wymień dwie metody wyodrębniania kwasu cytrynowego z podłoŜa hodowlanego...
to ostatni etap utleniania biologicznego w oddychaniu tlenowym. Zachodzi po cyklu kwasu cytrynowego...
się na poziomie od 10-20 tys. ton rocznie Kwas itakonowy powstaje z kwasu cytrynowego, który następnie wskutek...
przekształcania pirogronianu do acetylokoenzymu A (CoA), przez co jest mniejsza aktywność cyklu kwasu cytrynowego...
tych enzymów, do produkcji serów). Podobnie wykorzystuje się zdolność niektórych gatunków do produkcji kwasu...
substancji stabilizujących (wit. C), do warzyw – olej, kwas cytrynowy, śmietanę, do owoców – cukier, śmietanę...
Kwas mlekowy - przyswajalny przez organizmy nie jest szkodliwy, glikogenotwórczy. Może zastępować kwas...
) Hodowla powierzchniowa na tacach 3) Hodowla wgłębna SSF kraje Dalekiego Wschodu: SSF kwasu cytrynowego...
, żelatyna kwas cytrynowy cukier, glukoza, laktoza wanilina, aromaty identyczne z naturalnymi, przecier...
cyklu kwasu cytrynowego → aa, porfiryny, pirymidyny, alkaloidy slajd 2/12 System waskularny...