Dr Zbigniew Włosowicz - strona 4

Woda

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1540

Woda jako składnik żywności: Podstawowy składnik żywności Ilość wody w produktach suszonych od 1 do kilku procent, 97-98% w różnego rodzaju żelach W produktach spożywczych występuje jako składnik naturalny lub dodawany w procesie produkcyjnym Determinuje właściwości fizyczne produktów spożywczy...

Utlenianie

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1932

UTLENIANIE Zastosowanie: Glukono-5-lakton (stopniowe uwalnianie kwasu) - proszki do pieczenia, fermentowane kiełbasy, produkty mleczarskie. OKSYDAZA GLUKOZOWA Zastosowanie: - zmniejszenie ilości tlenu (soki owocowe, piwo, konserwy) - brak glukozy zapobiega reakcjom Maillarda (hamowanie niekorz...

Mutarotacje

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 196
Wyświetleń: 2240

Mutarotacja Skręcalność właściwa [α]D 20 α-D-glukoza (świeży roztwór) +112 o β-D-glukoza (świeży roztwór) +18,7 o β-D-glukoza (po pewnym czasie) +52,7 o Tabl i ca 5.2. Udział procentowy poszczególnych form izomer y cznych mo n osa ch a rydów w roztworach wodnych w s tanie równowagi Wzory konf...

Enzymatyczna hydroliza

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 644

Enzymatyczna hydroliza • Pektylohydralaza pektyn (E.C.3.1.L11) pektynoesteraza, hydrolizuje wiązanie estrowe; • Glikanohydrolaza poli -a-(l-4)- galakturonidu (3.2.1.15), potocznie nazywana poligalakturonazą, hydrolizuje