Dr Mieczysław Bojarczyk

note /search

Gęstość i wilgotnosć ziaren - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 203
Wyświetleń: 2163

GĘSTOŚĆ I WILGOTNOŚĆ ZIAREN Gęstość ziarna w stanie zsypnym: Gęstość ziarna w stanie zsypnym (zsypanym) = ciężar objętościowy = masa 1 hektolitra Jest to stosunek masy ziarna do objętości, jaką ono zajmuje po nasypaniu do pojemników w ściśle określonych warunkach Wyraża się w kg/hl lub kg/m3 Wy...

Wykład - makarony - definicja i rodzaje, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 714
Wyświetleń: 2961

Makarony Makaron jest to produkt otrzymany z surowców pochodzących z przemiału ziarna pszenicy durum i/lub pszenicy zwyczajnej oraz wody, z dodatkiem lub bez dodatku jaj i innych składników, odpowiednio uformowany i wysuszony. (Egzamin!!!) Surowce do produkcji makaronu: Pszenica twarda, wysokoglut...

Wykład - mąka - definicja i rodzaje, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 476
Wyświetleń: 2009

Mąka Przygotowanie ziarna do przemiału: Usuwanie luźnych zanieczyszczeń organicznych i mineralnych Usuwanie niektórych części ziarna (bródki zarodka u żyta, zewnętrznej warstwy łuski) Kondycjonowanie ziarna - nawilżanie i leżakowanie Poprawianie czystości mikrobiologicznej i sanitarnej ziarna P...

Wykład - próbny wypiek laboratoryjny, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1281

Próbny wypiek laboratoryjny Sposoby prowadzenia próbnego (laboratoryjnego) wypieku: Z zachowaniem ściśle określonych warunków prowadzenia ciasta i wypieku (metody standardowe), w których do wszystkich analizowanych próbek mąki dodaje się jednakowe ilości dodatków; czas i warunki prowadzenia ciasta...

Towaroznawstwo ziarna zbóż - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 420
Wyświetleń: 3234

Towaroznawstwo ziarna zbóż Minimalne wymagania jakościowe zbóż Parametr Pszenica Jęczmień Wilgotność (%) 14,5 14,5 Gęstość w stanie zsypanym (kg/hl) 73 62 Zanieczyszczenia (%) 12 12 Zawartość białka (min. % s.m.) 10,5 Nie bada się Wskaźnik

Egzamin z technologii produktów, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia produktów i surowców pochodzenia roślinnego
Pobrań: 357
Wyświetleń: 4886

1. Podaj główną reakcję fizyko-chemiczną, która zachodzi na słońcu i jest źródłem energii na Ziemi. Reakcja termojądrowa. Jest to zjawisko polegające na złączeniu się dwóch lżejszych jąder w jedno cięższe, w wyniku fuzji mogą powstawać obok nowych jąder też wolne neutrony, protony,