Dr Liliana Janicka

note /search

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Domestyfikacja środowiska

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 119
Wyświetleń: 924

Nisza ekologiczna  – warunki bytowe, w których przebywa dany osobnik. Fenotyp  – zespól cech organizmu zewnętrzne. Genotyp  – zespól genów warunkujących cechy dziedziczne osobnika. Fenotypowa odrębność ras : Rasa kałkazaidalna  – biała Rasa mongoidalna  (Japończycy) – żółty kolor skóry, czarne włos...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Domestykacja roślin i zwierzę...

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1309

Domestykacja roślin i zwierząt  Domestykacja  długotrwały proces selekcji roślin i zwierząt, mający na celu uzyskanie i  utrwalenie tych cech i właściwości korzystnych z punktu widzenia potrzeb człowieka.  T. Hobbeas : Życie ludzi pierwotnych było „ smutne, biedne, bez słońca, zwierzęce i krótkie.”...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Europa nowożytna

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1295

Europa nowożytna Pałac w Wersalu (bez toalet), przy drzwiach dzban. Podwiązki podtrzymywały rajstopy. Szmatka z krwią nasączona krwia zwabiała pchły. Jean Babliste de la Salle – poradnik o higienie (1736 r.) - należy szorować zęby, - co 8 dni obc...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Higiena osobista i publiczna ...

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1701

Higiena osobista i publiczna na przestrzeni wieków. Definicja higieny wg Henryka Jordana (XIX w.) Apotropaiczne właściwości wody. Apotropaizm – etymologicznie z greki – odpędzający. Apotropaiczny – mający wg pierwotnych wierzeń, własności magiczne, broniący przed złym  duchem. Apotropaizm – ogień –...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym, Kuchnia staropolska

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1442

Service a la francawe – serwowanie na stół wszystkich potraw na raz. Michał Korybut Wiśniowiecki – zmarł z obżarstwa. Obiady czwartkowe Stanisław August  Poniatowski – Pałac Łazienkowy, Paul Tremo – kuchmistrz St. A. Poniatowski Jadłospis: - mi...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Kuchnia w średniowieczu

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1085

Średniowiecz e przy stole siadano, jedzono rękoma, myto ręce. Kuchnia polska: zboża, ryby, dzikie zwierzęta, bób, soczewica, płody leśne, warzywa  ( marchewka, ogórki. kapusta). REGALE – insygnia królewskie, przywilej królewski polowania na dzikie zwierzęta, bicie  monet, wydobywania minerałów. Pit...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Pojęcie hominizacji

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1883

Pojęcie hominizacji. Neandertalczyk – homo sapiens sapiens ( 40 tyś. lat temu) Hominizacja  – proces uczłowieczenia w czasie którego na różnych etapach antropogenezy  pojawiły się cechy ludzkie. - rozwój mowy, - wierzenia, - zanik owłosienia, ...

Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Pytania na zaliczenie

  • Uniwersytet Gdański
  • Biosfera
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2002

1. Która funkcja nie należy do administracji kuchennej? 2. Kto wprowadził do Polski lody? 3. Jakie wazy nie występują w Polsce? 4.  Apotropaizm? 5. W czym myli się Żydzi? 6. Jak nazywały się łaźnie rzymskie? 7. Z czego były zbudowane rury w Akwedukcie? 8. „Psie goździki”? 9. Łaziemlanka? 10. Kąpiel...