Dr inż. Anna Brzozowska - strona 2

note /search

Toksykologia - wyklad 14

  • Toksykologia
Pobrań: 98
Wyświetleń: 707

Wykład 14 14.01.10 Rodzina dioksyn - toksyczność ze względu na podobieństwo wpływów toksycznych złożoność składu mieszanin technicznych wprowadzono pojęcie*: współczynnik równoważny toksyczności dioksyn TEF - toxic equivalent factor Toksyczność 2,3,7,8 - TCDD = 1 *krytykowany, bo nie uwzględni...

Toksykologia - wyklad 15

  • Toksykologia
Pobrań: 119
Wyświetleń: 973

Wykład 15 21.01.10 Heterocykliczne aminy - HAAs: HAAs powstają z aminokwasów, białek, w produktach białkowych , w czasie obróbki termicznej 1977r pierwszy raport o obecności związków mutagennych (test Amesa) w smażonych rybach i mięsie oraz kondensatach dymu Typ IQ: imidazochinolinowy Temp. 190-...

Toksykologia - Zagadnienia

  • Toksykologia
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1365

Sub. dodawane celowo do żywności podlegają regulacji prawnej: Ustawa o Warunkach Zdrowotnych żywności i żywienia. Co tam jest: -definicje środka spożywczego, używki -definicje dozwolonych sub. dodatkowych -delegacja do Ministra Zdrowia, czyli co powinien zrobić. A powinien określić dozwolone s...

Toksykologia - wyklad 1

  • Toksykologia
Pobrań: 385
Wyświetleń: 2107

TOKSYKOLOGIA Wykład 1 01-X-09 prof. dr hab. Anna Brzozowska toksykologia_zywnosci.sggw.pl Toksykologia - nauka o truciznach i zatruciach Z grackiego: - toksikon - trucizna - logos - nauka Toksykologia - dyscyplina naukowa, która bada ak...

Toksykologia - wyklad 2

  • Toksykologia
Pobrań: 315
Wyświetleń: 1589

Wykład 2 08-X-09 Rozmieszczenie i kumulowanie KREW I LIMFA Płyny pozakomórkowe Tkanki miękkie, tłuszcz, kości Włosy, paznokcie Rozmieszczenie substancji w organizmie zależy od: szybkości wchłaniania i wydalania częstotliwości wnikania do organizmu i dawek powinowactwa do tkanek i narządów ...

Toksykologia - wyklad 3

  • Toksykologia
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1575

Wykład 3 15-X-09 Czynniki warunkujące powstawanie zatruć. 1. Właściwości substancji: 1.1 charakterystyka fizyczna: - stan rozdrobnienia dla substancji stałych - cechy sensoryczne np. arszenik bez smaku - rozpuszczalność w wodzie lub lipidach np. BaCl 2, BaCO 3 - silne trucizny BaSO 4 - stosow...