Dr Henryk Kreft

Pierwiastek Fe-żelazo

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1855

ŻELAZO Rola żelaza związana z procesami oddychania komórkowego związki hemu są głównym składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i cytochromów jest składnikiem katalazy, peroksydazy, hydroksyl...

Pierwiastek I-jod

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1309

JOD Rola jodu składnik hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny tyroksyna zawiera około 65% jodu i działa jako ważny czynnik regulujący wzrost działa on jako katalizator reakcji utleniania i reguluje szybkość przemiany materii o...

Pierwiastek Magnez

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1484

MAGNEZ Magnez jest pierwiastkiem (kationem) niezbędnym do normalnego wzrostu i funkcjonowania organizmów żywych. Pod względem ilościowym w organizmie zajmuje on czwarte miejsce, po wapniu, sodzie i potasie, zaś jako kation wewnątrzkomórkowy drugie po potasie. Odnośnie do trwałości wiązań chelatowyc...

Pierwiastek Mg-magnez

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1267

Magnez jest pierwiastkiem (kationem) niezbędnym do normalnego wzrostu i funkcjonowania organizmów żywych. Pod względem ilościowym w organizmie zajmuje on czwarte miejsce, po wapniu, sodzie i potasie, zaś jako kation wewnątrzkomórkowy drugie po potasie. Odnośnie do trwałości wiązań chelatowych metal...

Pierwiastek P-fosfor

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1561

FOSFOR Właściwości biochemiczne i kierunki działania fosforu Warunkuje wraz z wapniem odpowiednią strukturę i dynamikę układu szkieletowego i tkanki zębowej Wewnątrzkomórkowy poziom P warunkuje syntezę i rozpad nośników energii (ATP, AMP, ADP itd.) Jest istotnym składnikiem buforującym w płynach CU...

Pierwiastek Se-selen

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1526

SELEN Rola selenu udział w zwiększaniu odporności organizmu w procesach odpornościowych wykazuje działanie immunomodulujące - zwiększa poziom limfocytów T oraz reguluje ich odpowiedź w odpowiedzi humoralnej pobudza proliferację i różnicowanie...

Pierwiastek Zn-cynk

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1113

CYNK Rola cynku udział w budowie wielu białek enzymatycznych oraz aktywacji enzymów występujących w tkankach oksydoreduktazy (dehydrogenaza alkoholowa, dysmutaza ponadtlenkowa) transferazy (polimeraza RNA)

Witamina A

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1274

Witamina A Najbogatsze w witaminę A są tran rybi, wątroba, żółtka jaj, śmietana i masło. W roślinach prowitaminy - żółte barwniki karotenowe - najważniejszy jest b -karoten (trwały związek, który ulega rozpadowi dopiero po długotrwałym ogrzewaniu i odwodnieniu). Ogólnie

Niedobór witaminy B1

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1435

Niedobór witaminy B1 (tiamina, aneuryna) - hipotiaminoza Choroby w których notowany jest niedobór tiaminy w tkankach cechują się głownie zaburzeniami nerwowymi. Aktywna postać pirofosforan tiaminy - koenzym dla enzymów odpowiedzialnych za

Witamina B2

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Henryk Kreft
  • Dietetyka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1134

Kompleks Witamin Grupy B 2 Ryboflawina - Witamina B 2 Konieczna do prawidłowego przebiegu procesów oksydacyjnych w komórkach zwierząt. Ryboflawina jest koenzymem dehydrogenaz. Zapotrzebowanie całkowicie pokrywane przez rosnące zielone pasze ...