Dr hab. Danuta Czajkowska - strona 2

Drożdże – zastosowanie w procesach biotechnologicznych

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1953

2012-01-13 Dro d e – zastosowanie w procesach biotechnologicznych Wykład 26 Drożdże - pod względem wykorzystania w przemyśle dzieli się na: drożdże gorzelnicze drożdże browarnicze drożdże piekarskie drożdże winiarskie drożdże paszowe 1 2012-01-13 Gatunki dro d y wykorzystywane w biot...

Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych- wy...

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 385
Wyświetleń: 1365

2012-01-18 Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych Wykład 27 Grzyby strzępkowe są wykorzystywane do: • • • • • • • otrzymywania preparatów enzymatycznych otrzymywania kwasów organicznych otrzymywania lipidów otrzymywania stymulatorów wzrostu roślin otrzym...

Mikrobiologia - wykład 1

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1785

Mikrobiologia ogólna i przemysłowa – semestr 5 - 60 h Prof. dr hab. Danuta Czajkowska Mikrobiologia ogólna: Wykład 1 Wymagana literatura • Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, 2007 • Libudzisz Z., Kowal K i in., Mikrobiologia techniczna, tom I i II, Wyd. Politechniki Łódzkiej, 200...

Mikrobiologia - wykład 3 - Bakterie

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1323

Mikrobiologia ogólna Wykład 3 Bakterie – Kolejne grupy: Krętki - Spirochaetaes Promieniowce – Actinobacteria Riketsje – Rickettsia Podkrólestwo: bakterie właściwe (Eubacteria) Grupy:  Proteobakterie (Proteobacteria) – do tej grupy ...

Mikrobiologia - wykład 4 - Bakterie – Rozmnażanie i odżywianie

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 315
Wyświetleń: 1806

Mikrobiologia ogólna Wykład 4 Bakterie – Rozmnażanie i odżywianie Rozmnażanie bezpłciowe bakterii - Amitoza Bakterie rozmnażają się przez podział na dwie komórki potomne, które genetycznie są podobne do siebie oraz do komórki macie...

Mikrobiologia - wykład 5 - Chemosynteza i fotosynteza u bakterii

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 245
Wyświetleń: 2317

Chemosynteza i fotosynteza u bakterii Wykład 5 Podział drobnoustrojów ze względu na wymagane źródło węgla Autotrofy (bakterie) – organizmy samożywne Źródło węgla Heterotrofy (bakterie, drożdże, grzyby strzępkowe) 1 Autotrofy – bakterie samożywne Pobierają w pokarmie jedynie utlenione ...

Mikrobiologia - wykład 6 - Drożdże

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1827

Mikrobiologia ogólna Wykład 6 Drożdże Mikroorganizmy będące przedmiotem wykładów z mikrobiologii należą do dwóch nadkrólestw: Procaryota (Bezjądrowe) Eurocaryota (Jądrowe) 1 Nadkrólestwo Eucaryota (Jądrowe) Królestwa:     Protisty (Protista) Grzyby (Mycota) Rośliny (Plantae)...

Mikrobiologia- wykład 2

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2002

Mikrobiologia ogólna– Wykład 2 Bakterie - struktury komórkowe c.d. Budowa komórki bakteryjnej Ściana komórkowa bakterii Jest zewnętrzną osłoną komórki i strefą jej kontaktu ze środowiskiem. Nadaje komórce charakterystyczny kształt. ...

Mikrobiologia- wykład 10

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1155

2011-10-28 Mikroorganizmy a czynniki środowiska Wykład 10 Mikroorganizmy a czynniki środowiska 1. 2. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost drobnoustrojów Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność drobnoustrojów 1 2011-10-28 Wpływ czynników fizycznych i chemi...

Mikrobiologia- wykład 11 i 12

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 77
Wyświetleń: 777

Izolacja i identyfikacja drobnoustrojów Wykład 11 i 12 Izolacja drobnoustrojów dla celów taksonomicznych Sposób postępowania mający na celu wyodrębnienie z danego środowiska drobnoustroju o wymaganych cechach i uzyskanie w warunkach laboratorium mikrobiologicznego „czystej kultury” będące...