Dr hab. Danuta Czajkowska

Przeżywalność drobnoustrojów chorobotwórczych w środowisku naturalnym....

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1435

Prze ywalność drobnoustrojów chorobotwórczych w środowisku naturalnym. Ocena sanitarna środowiska naturalnego (gleba, woda, powietrze) Wykład 17 Choroby ludzi wywołują mikroorganizmy występujące w: • wodzie • glebie • powietrzu 1 Zawartość poszczególnych grup mikroorganizmów w glebie ...

Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i ...

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1463

2011-11-30 Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności Wykład 18 Substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym – podział Substancje uzyskiwane na drodze syntezy chemicznej (kwas sorbowy = sorbinowy oraz jego sole, kwas benzoesowy i jego sole,...

Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i ...

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 721

Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności Wykład 19 Zastosowanie chitozanu i jego pochodnych w agrotechnice Biostymulacja wzrostu roślin Zabezpieczenie upraw roślinnych przed chorobami grzybowymi, bakteryjnymi, wirusowymi Zabezpieczan...

Nowoczesne metody ograniczające wzrost drobnoustrojów w żywności- wykł...

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1085

Nowoczesne metody ograniczające wzrost drobnoustrojów w ywności Wykład 20 Przyszłość!!! Folie z tworzyw sztucznych (dopuszczone do stosowania w przemyśle spo ywczym) z substancjami przeciw drobnoustrojowymi. Folie degradowalne z substancjami przeciw drobnoustrojowymi do surowego mięsa i ry...

Proces biotechnologiczny- wykład 21

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 259
Wyświetleń: 1127

2011-12-28 Mikrobiologia przemysłowa Proces biotechnologiczny Proces wytwarzania określonego produktu bazujący na drobnoustrojach o wymaganych cechach morfologicznych i fizjologicznych oraz właściwym dla danego procesu metabolizmie. 1 2011-12-28 Zastosowanie drobnoustrojów w procesach bi...

Przechowywanie szczepów, metody hodowli- wykład 21

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 427
Wyświetleń: 2709

Przechowywanie szczepów Metody hodowli Wykład 22 Przechowywanie szczepów drobnoustrojów Stosowana metoda przechowania szczepów powinna: Zapewnić maksymalną przeżywalność komórek, Zapewnić zachowanie cech biotechnologicznych szczepu, Przeciwdziałać spontanicznym mutacjom i selekcjom odmian ...

Bakterie fermentacji mlekowej- charakterystyka

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 434
Wyświetleń: 2408

Wykład 24 Bakterie fermentacji mlekowej Charakterystyka, zastosowanie Bakterie fermentacji mlekowej (bakterie kwasu mlekowego) stanowią niejednorodną diagnostycznie grupę mikroorganizmów, których wspólną cechą jest beztlenowa fermentacja cukrów z końcowym metabolitem – kwasem mlekowym. ...

Inne bakterie i ich zastosowanie biotechnologiczne- wykład 24

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 189
Wyświetleń: 2030

Inne bakterie i ich zastosowanie biotechnologiczne Wykład 24 Bakterie fermentacji octowej 1 Bakterie fermentacji octowej są gramujemnymi, nie wytwarzającymi endospor pałeczkami lub komórkami elipsoidalnymi o wymiarach 0,5-0,9 – 1,0- 4,2 µm. Występują pojedynczo, parami lub w krótkich łań...