Dr hab. Danuta Czajkowska

note /search

Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i ...

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1792

2011-11-30 Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności Wykład 18 Substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym – podział Substancje uzyskiwane na drodze syntezy chemicznej (kwas sorbowy = sorbinowy oraz jego sole, kwas benzoesowy i jego sole,...

Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i ...

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 49
Wyświetleń: 749

Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności Wykład 19 Zastosowanie chitozanu i jego pochodnych w agrotechnice Biostymulacja wzrostu roślin Zabezpieczenie upraw roślinnych przed chorobami grzybowymi, bakteryjnymi, wirusowymi Zabezpieczan...

Proces biotechnologiczny- wykład 21

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 609
Wyświetleń: 1834

2011-12-28 Mikrobiologia przemysłowa Proces biotechnologiczny Proces wytwarzania określonego produktu bazujący na drobnoustrojach o wymaganych cechach morfologicznych i fizjologicznych oraz właściwym dla danego procesu metabolizmie. 1 2011-12-28 Zastosowanie drobnoustrojów w procesach bi...

Przechowywanie szczepów, metody hodowli- wykład 21

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 763
Wyświetleń: 3591

Przechowywanie szczepów Metody hodowli Wykład 22 Przechowywanie szczepów drobnoustrojów Stosowana metoda przechowania szczepów powinna: Zapewnić maksymalną przeżywalność komórek, Zapewnić zachowanie cech biotechnologicznych szczepu, Przeciwdziałać spontanicznym mutacjom i selekcjom odmian ...

Bakterie fermentacji mlekowej- charakterystyka

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 1008
Wyświetleń: 3633

Wykład 24 Bakterie fermentacji mlekowej Charakterystyka, zastosowanie Bakterie fermentacji mlekowej (bakterie kwasu mlekowego) stanowią niejednorodną diagnostycznie grupę mikroorganizmów, których wspólną cechą jest beztlenowa fermentacja cukrów z końcowym metabolitem – kwasem mlekowym. ...

Inne bakterie i ich zastosowanie biotechnologiczne- wykład 24

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2303

Inne bakterie i ich zastosowanie biotechnologiczne Wykład 24 Bakterie fermentacji octowej 1 Bakterie fermentacji octowej są gramujemnymi, nie wytwarzającymi endospor pałeczkami lub komórkami elipsoidalnymi o wymiarach 0,5-0,9 – 1,0- 4,2 µm. Występują pojedynczo, parami lub w krótkich łań...