Dr hab Alicja Szwed

note /search

Wykład - fermentacje, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1547

FERMENTACJE: Fermentacja alkoholowa Polega na rozkładzie cukrów prostych oraz dwucukrów do etanolu i CO2. Zachodzi w warunkach beztlenowych i przeprowadzana jest przez drożdże Saccharomyces. Fermentacja mlekowa Właściwą fermentację m...

Kolokwium, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 343
Wyświetleń: 1358

Grupa 1 1. Jakie warunki musi spełniać podłoże, aby było dobrą pożywką dla drobn.?  Podłoże musi posiadać odpowiedni skład żeby spełniać optymalne warunki dla rozwoju mikroorganizmów-odpowiednie źródła węgla, azotu, siarki, fosforu, makro i mikroelementy, odpowiednia pH i

Kolokwium zaliczeniowe, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 231
Wyświetleń: 945

Grupa 2 1. Metody hodowli drobnoustrojów  -metoda rozsiewu- odrobinę materiału mikrobiologicznego rozprowadza się ezą po powierzchni płytki.  -metoda płytek lanych- rozcieńczony materiał badany miesza się z rozpuszczoną pożywka agarową na płytkach  -metoda wysiewu powierzchniowego(płytek tartych)- ...

Kolokwium z biochemii, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 140
Wyświetleń: 945

Grupa 3 1. Jakie metody mikrobiologiczne stosuje się dla określenia liczebności drobnoustrojów w powietrzu?  - jest to metoda sedymentacyjna Kocha która polega na wystawieniu w badanym pomieszczeniu otwartych na kilka minut płytek Petriego z agarową pożywką bulionową, na której rosną przede wszystk...

Kolokwium, sem III - formy przetrwalne bakterii

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1869

Grupa 5 17. Jakie formy przetrwalne wytwarzają bakterie ?  - formy przetrwalne bakterii  : przetrwalniki(endospory)- występują u bakterii właściwych z grupy laseczek tlenowych z rodzaju Bac...

Kolokwium z biochemii, sem III - Chlamydospory

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1708

Grupa 6 1. Co to są chlamydospory ?  - grubościenne zarodniki o funkcji przetrwanej. Jeśli te formy produkują grzyby chorobotwórcze dla roślin to utrudnia to ich zwalczanie gdyż mogą one przetrwać długi czas poza organizmem gospodarza.  2. Wpływ ...

Kolokwium zaliczeniowe, sem III - Antybiotyki

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 63
Wyświetleń: 931

Grupa 7 1. Co to są antybiotyki i jak działają na drobnoustroje ?  - antybiotyki są to substancje wytworzone przez liczne drobnoustroje glebowe działają hamująco lub niszcząco na inne mikroorganizmy. Wiele antybiotyków uszkadza strukturę komórek, hamuję syntezę ściany lub błony cytoplazmatycznej, i...

Kolokwium, sem III - Dehydrogenaza

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 77
Wyświetleń: 861

Grupa 8 1. *Pektyny rozkładane są przez liazy pektynianowe (poligalakturanowa, pektynoesteraza). Pektyny rozkładają się w warunkach tlenowych i beztlenowych. W warunkach tlenowych na pożywce zawierającej pektyny jako jedyne źródło węgla. Występuje...

Kolokwium z biochemii, sem III - Fermentacja mlekowa

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1183

Grupa 9 1.Właściwą fermentacje mlekowa przeprowadzają tylko te bakterie które co najmniej połowę końcowych metabolitów wydzielają w postaci kwasu mlekowego. Właściwe bakterie mlekowe są G+ i reprezentują 2 grupy morfologiczne: ziarniaki(dwoinki, ...

Kolokwium biochemia, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 77
Wyświetleń: 994

Grupa 10 1.Mikroorganizmy uzdolnione do przeprowadzania procesu amonifikacji aminokwasów i amidów można wyodrębnić z różnych środowisk (gleba, obornik, produkty spożywcze), stosując pożywki z tymi substratami. W wyniku dezaminacji substratu część ...