Ważne! Ta strona wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. do celów reklamowych i statystycznych. Mogą stosować je też współpracujące z nami firmy - m.in. reklamodawcy. W przeglądarce internetowej, w której otwierasz nasz serwis możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystając z tego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie i zapisywanie w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności i Regulaminie.

Zagadnienia z lipidów

Nasza ocena:

Pobrań: 23
Wyświetleń: 345

Pobierz ten dokument

przeglądaj dokument na swoim komputerze

lub wydrukuj i korzystaj w dowolnym miejscu

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:



...Lipidy właściwe (acyloglicerole)
Definicja, wzory: mono-, di-, triacylogliceroli, wzory kwasów tłuszczowych, dwa sposoby numeracji węgli, właściwości fizykochemiczne lipidów w zależności od długości łańcucha i stopnia nasycenia kwasów tłuszczowych)...

Lipidy proste
Lipidy właściwe (acyloglicerole)
Definicja, wzory: mono-, di-, triacylogliceroli, wzory kwasów tłuszczowych, dwa sposoby numeracji węgli, właściwości fizykochemiczne lipidów w zależności od długości łańcucha i stopnia nasycenia kwasów tłuszczowych)
Woski : grupa substancji stałych pochodzenia naturalnego lub syntetycznego o stosunkowo niskiej temperaturze topnienia i niskiej lepkości w stanie stopionym.
Woski pochodzenia zwierzęcego: -wosk pszczeli
-lanolina
-spermacet (olbrot)
Woski pochodzenia roślinnego
-olej jojoba
-carnauba
-kandelila
Lipidy złożone
Fosfolipidy
a) Glicerofosfolipidy: -fosfatyd
-kefaliny:-fosfatydyloseryna
-fosfatydyloetanoloamina
-fosfatydylocholiny
-fosfatydyloinozytol
-fosfatydyloglicerol
-bisfosfatydyloglicerol
b) Sfingofosfolipidy
-sfingomieliny
2. Glikolipidy
a) Glikoglicerolipidy
b) Glikosfingolipidy (glikozyloceramidy)
- cerebrozydy
-gangliozydy
-sulfolipidy
NNKT
Synteza i hydroliza wiązania estrowego
Tworzenie mydeł
Na czym polega proces jełczenia tłuszczu?
Tłuszcze!!!!!!!! -Kwas palmitynowy- Utworzyć stearynian sodu- fosfatydynoseryna -hydroliza-NNKT-jak wpływa długość łańcucha i stopień nasycenia i właściwości fizykochemiczne lipidów
1. Wzór kwasu palmitynowego2. Hydroliza leucyny i jej składniki3. NNKT4. Diacyloglicerol5. Zalezność temperatury topniania i stanu skupienia w zalezności od długości łańcucha
wzory
(wzory ogólne, definicja)

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz