Wykorzystanie roślin jako bioreaktory do produkcji rekombinowanych białek

Nasza ocena:

3
Pobrań: 490
Wyświetleń: 3087
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykorzystanie roślin jako bioreaktory do produkcji rekombinowanych białek - strona 1 Wykorzystanie roślin jako bioreaktory do produkcji rekombinowanych białek - strona 2 Wykorzystanie roślin jako bioreaktory do produkcji rekombinowanych białek - strona 3

Fragment notatki:

WYKORZYSTANIE ROŚLIN JAKO BIOREAKTORY DO PRODUKCJI REKOMBINOWANYCH BIAŁEK
Rekombinowane białka:
Ciała inkluzyjne HSA
Ciała inkluzyjne i kryształy białka Cry 2Aa2Bt
Roślinne bioreaktory: Wykorzystanie ekspresji rekombinowanych białek w roślinach.
In situ rekombinowane białka chronią roślin przed atakiem grzybów, bakterii, wirusów i owadów.
Ex situ transgeniczne rośliny produkują rekombinowane białka- enzymy, szczepionki, przeciwciała, biofarmaceutyki.
Molekularna hodowla: in situ, ochrona rośliny przed grzybami, owadami, wirusami.
Molekularna uprawa: ex situ, produkcja przez roślinę enzymów, przeciwciał itd.
Molekularna uprawa- produkcja na dużą skalę rekombinowanych białek przy wykorzystaniu roślin.
Możliwość wykorzystania roślin jako systemów produkcyjnych dla białek o znaczeniu farmakologicznym została wykazana w 2 połowie lat 80.
Wdrożenie technologii molekularnej uprawy poprzedzone jest identyfikacją białka o pożądanej aktywności terapeutycznej czy diagnostycznej, jego analiza na poziomie molekularnym i wreszcie jego ekspresje w heterologicznym systemie komórkowym.
Roślinne systemy produkcji rekombinowaych białek:
Rośliny transgeniczne- akumulacja w roślinie
Rośliny transgeniczne- sekrecja z korzeni lub liści
Rośliny transplastomiczne
Agroinfiltracja- roś zainfekowane rekombinowanymi wirusami używane są do produkcji białek o znaczeniu farmaceutycznym włączając w to szczepionki, przeciwciała
Kultury komórkowe lub tkankowe- mogą być używane zarówno do produkcji niskocząsteczkowych leków jak i na szeroką skalę do molecular forming. Najczęściej wykorzystuje się zawiesiny komórkowe tytoniu, ale także soi, pomidora, ryżu. Produkowane w ten sposób są:
- przeciwciała
- interleukiny
- erytropoetyna
- ludzkie czynniki stymulujące kolonie granulocytarnych makrofagów
- antygeny przeciw żółtaczce typu B
Zalety molekularnej uprawy:
Możliwość otrzymania materiału roślinnego na masową skalę przy niskich kosztach produkcji
Opracowanie skutecznych technik transformacji oraz regeneracji in vitro
Obecność eukariotycznych szlaków biosyntezy białek, co pozwala na uzyskanie prawidłowego produktu białkowego
Uzyskanie bezpiecznego produktu, nie istnienie bowiem niebezpieczeństwo zakażenia człowieka takimi patogenami jak wirus HIV, priony, wirus żółtaczki
Pominięcie lub uproszczenie procedury oczyszczania produktu białkowego np. tkanki mogą być wykorzystane jako jadalne szczepionki
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz