Wykład - Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia

Bezpieczeństwo pracy i ergonomia dr inż. Ewa Medyńska

Wykład 1

Literatura:

1.Bezpieczeństwo pracy i ergonomia Danuta Koradecka (Red.) wyd. CIOP (centralny instytut ochrony pracy)

2.Jerzy Olszewski - Podstawy Ergonomii i Fizjologii Pracy

3.Maria Konarska, Maria Widerszal-Bazyl Metody ergonomicznej analizy i oceny obciążenia pracą.

Wydawnictwa CIOP-u:

4.Bezpieczeństwo i ochrona człowieka w środowisku pracy tom II obciążenie wysiłkiem fizycznym

5.Maria Wykowska Ergonomia (wydanie internetowe)

TEMAT 1: Ergonomiczne aspekty funkcjonowania układu człowiek - obiekt techniczny.

Ergonomia - zajmuje się optymalizacją warunków wykonywania pracy zawodowej (ze względu na dobro pracownika; w takim kierunku żeby te warunki były jak najlepszym przystosowaniem pracy do możliwości człowieka)

Cele ergonomii:

-zminimalizowanie kosztów biologicznych -zminimalizowanie kosztów psychicznych (zredukowanie stresu)

Ergonomia (1949 definicja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ergonomicznego) - nauka określająca stosunki powstające pomiędzy człowiekiem a jego zajęciem, sprzętem i środowiskiem w najszerszym tego słowa znaczeniu włączając w to sytuacje związane z pracą, zabawą, rekreacją i podróżą.

Ergonomia (definicja Polskiego Stowarzyszenia Ergonomicznego) - zmierza do dostosowania narzędzi, maszyn, urządzeń, technologii, materialnego środowiska pracy i życia oraz przedmiotów powszechnego użytku do wymogów fizycznych i psychicznych człowieka.

Materialne środowiska pracy i życia - promieniowanie świetlne, hałas, temperatura.

Po raz pierwszy słowa ergonomia użył Wojciech Jastrzębowski w 1857 roku (ergo - praca, nomos - prawa)

Pierwsze działania ergonomiczne miały miejsce w czasie II wojny światowej (1939-1945) w USA. Polegały one na polepszeniu warunków pracy pilotów podczas długich, niewygodnych i wycieńczających lotów.

Czego dotyczą badania ergonomiczne:

1.Ergonomia warunków pracy

Czynniki materialne środowiska pracy - mikroklimat, zanieczyszczenia powietrza, hałas, wibracje, praca z substancjami niebezpiecznymi.

Czynniki techniczno-organizacyjne - pozycje ciała przy pracy, rytm i tępo pracy, organizacyjne przerwy w pracy (kiedy, ile)

2.Ergonomia wyrobów - dostosowywanie obiektów technicznych do wymiarów i kształtów ciała człowieka, funkcjonalność, bezpieczeństwo, komfort użytkowania, estetyka.

Dziedziny ergonomii:

Ergonomia mieszkania - jak powinna być urządzona np. kuchnia (np. wycięcia na spodzie szafek kuchennych - powinny mieć odpowiednie wymiary na ludzkie stopy, aby można było stać jak najbliżej szafki)

comments powered by Disqus

Przepisz kod z obrazka, aby kontynuować pobieranie

Nie notuj, studiuj!
Dołącz teraz do naszej społeczności.

Jeśli pobieranie nie rozpoczęło się automatycznie, kliknij tutaj.