Witaminy

Notatkę dodano: 01.06.2009,
Pobrań: 5,
Wyświetleń: 494
Podgląd dokumentu

Ponadto omówiono także takie tematy jak: kobalamina, witamina b12, niedobór, hipowitaminoza b12, przedawkowanie witaminy, biotyna, witamina H, niedobór wit. H, nadmiar witaminy H, niacyna, wit. PP, witamina PP, niacynamid, pelagranina, źródła witaminy PP, kwas pantotenowy, witamina b6, retinol, antyoksydanty, witamina A, beta-karoten, akseroftol, niedobór wit. A.

Ryboflawina - B2

Inne nazwy ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina, witamina B2 Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych dehydrogenaz, odgrywających ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina B2 eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku. Ryboflawina współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła. NiedobórObjawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: opóźnianie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, brak koncentracji, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddechowe, obrzmienie lub pękanie błony sluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon sluzowych, plesniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, pelagra, choroby układu nerwowego,,dystrofie mięsni, łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy . NadmiarPrzy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach B6

Pirydoksyna -B6

Inne nazwy pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, adermina, witamina B6 Witamina B6, rozpuszczalna w wodzie, obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne działanie biologiczne. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów. Witamina B6 bierze udział w przemianie białek jako koenzym dekarboksylazy i transaminaz aminokwasów. Szczególnie ważny jest jej udział w przemianie tryptofanu (dającej kwas nikotynowy i serotoninę). Jako koenzym fosforylazy wpływa na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Zmniejsza wydzielanie prolaktyny.Pirydoksyna bierze również udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych.Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. NiedobórNiedobór witaminy B6 występuje tylko wyjątkowo, np. u małych dzieci karmionych sztucznymi odżywkami oraz u alkoholików. Do najczęściej spotykanych objawów należą stany zapalne skóry dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek). zwiększona podatność na infekcje. niedokrwistość makrocytarna.