Techniki analizy sensorycznej

Nasza ocena:

5
Pobrań: 616
Wyświetleń: 3486
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Techniki analizy sensorycznej - strona 1 Techniki analizy sensorycznej - strona 2 Techniki analizy sensorycznej - strona 3

Fragment notatki:


TECHNIKI ANALIZY SENSORYCZNEJ STOSOWANE DO KONTROLI I OCENY  JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Zmysły -  zespoły odbiorcze, za pomocą których organizm odbiera z otoczenia informacje:  mechaniczne, termiczne, świetlne, akustyczne oraz derm. Uproszczony schemat powstawania smaku.        Substancja słodka                                                                                            Analiza sensoryczna Oznaczanie jakości sensorycznej żywności za pomocą jednego lub kilku zmysłów stosowanych  jako aparat pomiarowy, przy zachowaniu odpowiednich warunków oceny, wymagań dotyczących  przeprowadzających ją osób oraz użyciu metod adekwatnych do stawianemu ocenie zadaniu. Specyfika analizy sensorycznej Informacja o reakcjach (wrażeniach) wywołanych przez bodźce. Badanie jakości sensorycznej produktu Sensoryczne badania  analityczne Badania konsumenckie (ocena  konsumencka) Cel badań - Porównanie jakości  produktów konsumenckich - Opracowanie nowych  produktów - Zapewnienie jakości  sensorycznej produktów - Określenie reakcji konsumentów na  produkty Zadanie stawiane ocenie - Wykrywanie różnic - Porównanie ze standardem - Analiza opisowa -  akceptacja lub odrzucenie - określenie preferencji w warunkach  wyboru - określenie stopnia „lubienia” produktu Wymagania odnośnie  zespołu -  przeszkolony zespół  odpowiednio do stosowanej  metody. 6-12 oceniających ekspertów Grupa nieprzeszkolonych konsumentów  o odpowiedniej liczebności (100 i  więcej) Wymagania odnośnie  warunków ocen Laboratorium analiz  sensorycznych (indywidualne  stanowiska ocen) Laboratorium analiz sensorycznych lub  miejsce publiczne (dom handlowy,  kawiarnie) lub dom. METODY  RÓŻNICOWE. • Wykrywanie różnic w jakości sensorycznej produktu (np. spowodowane zmianą procesu  technologicznego) pod względem wybranej charakterystyki (cechy) produktu • Ewentualne stwierdzenie kierunku różnicy (metoda trójkowa) METODA KOLEJNOŚCI. • Uszeregowanie próbek podanych w przypadkowej kolejności, pod względem wybranej  cechy jednostkowej (od najbardziej..) • Metoda pośrednia pomiędzy różnicowymi a skalowania. • Łatwość/trudność zadania zależy od wielkości  różnic pomiędzy próbkami. • Zaleta: proste zad – szybkie. • Ocena- tablice statystyczne Kramera. METODA SKALOWANIA. • Ilościowe wyrażenie jakości  i intensywności sensorycznej próbki pod względem wybranej  cechy (wyróżników). Przyjmuje się, że każda liczba jest proporcjonalna do intensywności  cechy jakościowej bd przedmiotem oceny. TYPY SKAL METODA ILOŚCIOWEJ ANALIZY OPISOWEJ QDA

(…)

… intensywności sensorycznej określonej cechy próbki w czasie i zapisu ich
przebiegu.
• Dostarcza cennych informacji o jakości produktu niedostępnych przy zastosowaniu innych
metod (np. guma do żucia).
• Wymaga specjalnego przygotowania i treningu oceniających.
• Wymaga dysponowania skomputeryzowanym systemem do ciągłego monitorowania.
METODY HEDONICZNE
Metody preferencji


Dokonuje się wyboru próbki…
… intensywności sensorycznej określonej cechy próbki w czasie i zapisu ich
przebiegu.
• Dostarcza cennych informacji o jakości produktu niedostępnych przy zastosowaniu innych
metod (np. guma do żucia).
• Wymaga specjalnego przygotowania i treningu oceniających.
• Wymaga dysponowania skomputeryzowanym systemem do ciągłego monitorowania.
METODY HEDONICZNE
Metody preferencji


Dokonuje się wyboru próbki…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz