Ważne! Ta strona wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. do celów reklamowych i statystycznych. Mogą stosować je też współpracujące z nami firmy - m.in. reklamodawcy. W przeglądarce internetowej, w której otwierasz nasz serwis możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystając z tego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie i zapisywanie w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności i Regulaminie.

projekt produkcji pieczywa

Nasza ocena:

Pobrań: 96
Wyświetleń: 923

Pobierz ten dokument

przeglądaj dokument na swoim komputerze

lub wydrukuj i korzystaj w dowolnym miejscu

Pobierz notatkę
Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

docx.

Notatka to projekt produkcji chleba marchewkowego i porusza takie zagadnienia, jak: receptura chleba, opis surowca, opakowanie produktu, możliwości opakowalnicze dla pieczywa, opakowania stosowane w Piekarni Kazik, okres przydatności do spożycia, proces technologiczny, opis technologii produkcji, schemat blokowy technologii produkcji, krytyczne punkty kontroli, wartość odżywcza i energetyczna produktu, koszty produkcji, etykieta, ankieta, wyniki ankiet oraz ich opracowanie.
Dodatkowo notatka opatrzona jest wstępem, tabelami i wykresami.

Notatka pozwoli na usystematyzowanie i uzupełnienie wiedzy z przedmiotu projektowanie środków spożywczych. Pozwoli na przygotowanie się do zajęć i egzaminu.


(…)

… do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym. Wyraz chleb jest zapożyczeniem z języka starogermańskiego - hlaiba, starogockie hlaifs, staroislandzkie hleifr[1].
Według szacunków Instytutu Polskie Pieczywo w 2010 r. statystyczny Polak zjadł 56,7 kg pieczywa, o ponad 2 kg mniej niż rok wcześniej (2009 - 59 kg, 2008 - 61 kg). Tymczasem jeszcze niemal dekadę…
… siarki, 21 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,3 mg manganu, 0,05 mg miedzi, 0,1 mg cynku, 0,002 kobaltu. Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A. Odmiany ciemnopomarańczowe zawierają około 8,1 mg karotenu, a marchew żółtawa - pięć razy mniej. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny.
Na szczególną uwagę…
… jest podstawowym składnikiem proszków do pieczenia. Skutecznie pochłania zapachy w lodówkach i zamrażarkach.
Wodorowęglan sodu - nieorganiczny związek chemiczny, wodorosól kwasu węglowego i sodu.
W temperaturze pokojowej jest to biała substancja krystaliczna. Rozkłada się w temperaturze powyżej 60 °C. Rozpuszcza się w wodzie: w temp. 20 °C 9,6 g/100 cm³. Stosowany jest głównie jako jeden ze składników proszku…
… węgla: 2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2 f)sól kuchenna
Sól kuchenna - artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosowany jako przyprawa i konserwant. W handlu dostępna zwykle w formie nieoczyszczonej soli kamiennej oraz oczyszczonej soli warzonej. Często wzbogacona jest w niewielkie ilości (rzędu kilkudziesięciu ppm) związków jodu (zwykle w postaci jodku potasu lub jodanu potasu…
…)
kod powiatu (dwie cyfry)
kod zakresu działalności (dwie cyfry)
kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)
d)cukier kryształ drobny,klasa 1
Cukier biały - krystaliczny cukier wysokiej czystości. Określenie poszczególnych gatunków cukru białego następuje cyframi arabskimi, np. "cukier biały 1" lub "cukier biały 2". Dalsze liczby określają gorszą jakość cukru.
To czysta sacharoza uzyskiwana z buraków

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz