Produkcja mleka spożywczego

Nasza ocena:

5
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1225
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Produkcja mleka spożywczego - strona 1 Produkcja mleka spożywczego - strona 2 Produkcja mleka spożywczego - strona 3

Fragment notatki:


1 Produkcja mleka  spo ywczego – wymagania  weterynaryjne dla zakładu Higiena w zakładzie • powierzchnie robocze o wielkości odpowiedniej  do wielkości produkcji,  • zapewniające higieniczne warunki produkcji, • rozkład pomieszczeń zapobiega zanieczyszczeniu  mleka i produktów mlecznych, • produkcja powinna odbywać się na ściśle  wydzielonych powierzchniach roboczych.  Pomieszczenia produkcyjne powinny posiadać • trwałą, wodoodporną posadzkę,  • ściany o gładkiej powierzchni, jasnych  kolorach, • sufity łatwe do czyszczenia,  • drzwi z materiałów nierdzewnych, • wentylację oraz urządzenia do  odprowadzania pary wodnej, • naturalne lub sztuczne oświetlenie   Pomieszczenia produkcyjne powinny mieć • toalety i miejsca do mycia i odka ania rąk z ciepłą i zimną wodą, które wyposa a się: - w krany uruchamiane bez u ycia rąk, - w środki do czyszczenia i dezynfekcji oraz  do higienicznego osuszania rąk, - urządzenia do czyszczenia narzędzi,  wyposa enia i sprzętu. W zakładzie zapewnia się • Zbiorniki i pomieszczenia do  przechowywania mleka i produktów  mlecznych, • które wyposa a się dodatkowo w  urządzenie chłodnicze  o mocy  zapewniającej utrzymanie mleka i  produktów mlecznych w określonych  temperaturach Zakłady wyposa a się w: • urządzenia produkcyjne i sprzęt wykonane z  materiałów nierdzewnych , • wodoszczelne, nierdzewne pojemniki  na surowce i  produkty nieprzeznaczone do spo ycia  przez  ludzi albo urządzenia rurowe,  • urządzenia do  czyszczenia i dezynfekcji wyposa enia, urządzeń i instalacji, • sprawnie działającą instalację  kanalizacyjną , • urządzenia zabezpieczające przed  szkodnikami 2 Zakłady wyposa a się w: • instalacje doprowadzające  wodę  zdatną do  spo ycia przez ludzi, • wystarczającą ilość  szatni  wyposa onych w  umywalki i toalety, •  pomieszczenie do przechowywania detergentów  i środków do dezynfekcji , • pomieszczenie lub szafkę do przechowywania  środków i narzędzi do utrzymywania czystości ,  • urządzenia do czyszczenia i dezynfekcji  zbiorników słu ących do transportu mleka  oraz produktów mlecznych. Pracownicy zakładu przestrzegają czystości poprzez: • noszenie  czystej odzie y ochronnej  i nakrycia głowy całkowicie zakrywającego włosy, •  mycie rąk  przed ka dym przystąpieniem do  pracy i w razie zabrudzenia, • zabezpieczanie uszkodzeń skóry  wodoodpornym  opatrunkiem , • całkowity  zakaz palenia tytoniu, jedzenia i picia w pomieszczeniach produkcyjnych.

(…)

…,
kubeczki i butelki PP, szklane butelki,
2 warstwowa folia PE (czarno-biała –
przepuszcza tlen),
• aseptyczne (produkty UHT) – kartony,
butelki, kubeczki plastikowe, woreczki
foliowe
2
Urządzenia do pakowania
• opakowanie jest wytwarzane w maszynie
pakującej,
• wykorzystują opakowanie uformowane
poza maszyną pakującą
Wyjaławianie przy u yciu
nadtlenku wodoru H2O2,
• promieni ultrafioletowych oraz promieni
jonizujących γ,
• gorącego powietrza,
tlenku etylenu, kwasu nadoctowego,
• nasyconej lub przegrzanej pary wodnej
(rzadko spotykane),
Znak weterynaryjny umieszcza się
• w postaci pieczęci, nadruku lub wypalania albo
na etykiecie przymocowanej do opakowania,
• w widocznym miejscu na produkcie, opakowaniu
lub opakowaniu zbiorczym,
• znak weterynaryjny musi być czytelny, wyraźny i
trwały…
…,
kubeczki i butelki PP, szklane butelki,
2 warstwowa folia PE (czarno-biała –
przepuszcza tlen),
• aseptyczne (produkty UHT) – kartony,
butelki, kubeczki plastikowe, woreczki
foliowe
2
Urządzenia do pakowania
• opakowanie jest wytwarzane w maszynie
pakującej,
• wykorzystują opakowanie uformowane
poza maszyną pakującą
Wyjaławianie przy u yciu
nadtlenku wodoru H2O2,
• promieni ultrafioletowych…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz