Ważne! Ta strona wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. do celów reklamowych i statystycznych. Mogą stosować je też współpracujące z nami firmy - m.in. reklamodawcy. W przeglądarce internetowej, w której otwierasz nasz serwis możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystając z tego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie i zapisywanie w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności i Regulaminie.

Pojęcie małej firmy

Nasza ocena:

Pobrań: 5
Wyświetleń: 147

Pobierz ten dokument

przeglądaj dokument na swoim komputerze

lub wydrukuj i korzystaj w dowolnym miejscu

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

LITERARURA Bogdan Piasecki „Ekonomika i zarządzane małą firmą”, PWN Warszawa 1998 r.
Maciej Łuczak „Przedsiębiorczość w zarządzaniu małą firmą”, Warszawa 2003 r.
Marian Strużycki „Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Uwarunkowania europejskie”, 2002 r.
Jan Targalski „Przedsiębiorczość i rozwój formy”, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 1999 r. Krzysztof Safin „Zarządzanie małą firmą”, Wydanie Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2003 r.
DEFINICJA MAŁEJ FIRMY Pierwsza klasyfikacja w Europie - Raport Boltona 1971 rok - Wielka Brytania.
W celu wyodrębnienia małych i średnich przedsiębiorstw stosujemy kryteria jakościowe oraz ilościowe.
Kryteria ilościowe: ilość zatrudnionych,
roczny obrót,
ilość pojazdów (dla firm transportowych),
udział w rynku.
Kryteria jakościowe: finansowa niezależność (max do 25% kapitału zakładowego znajduje się w posiadaniu dużych firm),
jedność własności i kierowania przedsiębiorstwem.
[ W przypadku dużych przedsiębiorstw - dualizm w zarządzaniu; rozejście właścicieli i menedżerów. ]
[ Małe i średnie przedsiębiorstwa najczęściej właściciel firmy jest jej menedżerem jednocześnie. ]
Small Business Act - 1953 rok - USA - mała firma jest taką jednostką, która stanowi niezależną własność, działa niezależnie; nie dominuje na rynku, na którym operuje.
W Europie zaczęto wyodrębniać sektor małych i średnich przedsiębiorstw na początku lat 70-tych.
Unia Europejska - MSP, np. (kryterium zatrudnienia):
Holandia - do 100 osób,
Dania - małe do 20 osób, a średnie od 20 do 100 osób,
Francja - do 10 osób.
Definicja MSP (art. 104-109 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej) od 1.01.2005r.
Mikro przedsiębiorca (w jednym z dwóch ostatnich lat):
zatrudniał mniej niż 10 pracowników,
osiągnął roczny obrót do 2 mln EURO lub
osiągnął sumę aktywów do 10 mln EURO.
Mały przedsiębiorca (w jednym z dwóch ostatnich lat):
zatrudniał mniej niż 50 pracowników,
osiągnął roczny obrót do 10 mln EURO lub
osiągnął sumę aktywów do 10 mln EURO (suma bilansowa).
Średni przedsiębiorca (w jednym z dwóch ostatnich lat):
zatrudniał mniej niż 250 pracowników,
osiągnął roczny obrót do 50 mln EURO lub
osiągnął sumę aktywów do 43 mln EURO.


(…)

… wspólników,
walnym zgromadzeniu akcjonariuszy,
walnym zgromadzeniu spółdzielni.
Dla przedsiębiorców działających krócej niż rok - szacowane zatrudnienia, obrotów na podstawie danych za ostatni okres.
Sektor mikro-przedsiębiorstw ma największy udziałów rynku (w sensie ilości podmiotów) samozatrudnienie.
FORMY SAMOZATRUDNIENIA
wolne zawody: notariusz, adwokat, doradca podatkowy, lekarz,
w oparciu o umowy z dużymi firmami: agent firmy, przedstawiciel handlowy, doradca ubezpieczeniowy,
samozatrudnienie łączone z umową o pracę: nauczyciel, urzędnik, menedżer,
samozatrudnienie zastępujące umowę o pracę.
Mikrofirmy (do 5-10 osób) - ponad 90% w sektorze MSP: sklepiki, usługi fryzjersko-kosmetyczne, punkty gastronomiczne, firmy transportowe, usługi remontowo-budowlane.
SENS TWORZENIA JEDNOLITEGO POJĘCIA MSP…

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz