mikrobiologia opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 798
Wyświetleń: 2471
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
mikrobiologia opracowanie - strona 1 mikrobiologia opracowanie - strona 2 mikrobiologia opracowanie - strona 3

Fragment notatki:


1. P orównanie bakterii gram + i g ram - w tabelce na podstawie ich różnic fizjologicznych Cecha „+” „-” wrażliwość na lizozym ściana ulega rozpadowi
ściana oporna
wrażliwość na penicylinę na ogół duża
często mała
wrażliwość na detergenty duża
mniejsza
zapasy w komórce duże
mały lub brak
wrażliwość na barw. anilinowe duża
mała
wrażliwość na sole kw. tłuszczowych nienasyconych duża
mała
wrażliwość na sole kw. tłuszczowych nasyconych mała
duża
2.Wyjaśnić co to jest D (czyli czas decymalnej redukcji) i wpływ temperatury i pH na (chyba) rozwój drobnoustrojów. D - jest to miara ciepłooporności drobnoustrojów. Określa czas działania temperatury potrzebny do redukcji liczby komórek populacji w danej temperaturze o 90%; wartość D zapisuje się z dolnym indeksem informującym, dla jakiej temperatury ten parametr został wyznaczony. Wpływ temperatury na D . Wartość D zmienia się w porządku logarytmicznym wraz z temperaturą, co oznacza, ze początkowo redukcja komórek jest powolna, a po osiągnięciu określonej temperatury wzrasta ilość zredukowanych komórek bakteryjnych i utrzymuje się przez pewien czas.
Wpływ temp. na rozwój . Temperatura środowiska wpływać może na drobnoustroje pośrednio lub bezpośrednio. Bezpośrednio wpływa na szybkość ich wzrostu, aktywność enzymów, skład chemiczny komórek, wymagania pokarmowe. Pośrednio oddziaływuje na transport jonów do środowiska komórki, dyfuzje substancji chemicznych, reguluje rozpuszczalność związków wewnątrzkomórkowych. Znaczny wzrost lub spadek temperatury może zakłócić procesy metaboliczne a nawet strukturę białek, a tym samym spowodować śmierć drobnoustroju. Wraz z obniżaniem lub podwyższeniem temperatury poniżej lub powyżej optimum procesy rozmnażania ulegają spowolnieniu. Należy zaznaczyć, że rózne gatunki drobnoustrojów mają rózne optima temperatur. I tym samym wyznaczamy psychrofile (optimum 0-15 st.C), mezofile (optimum 20- 37 st. C), termofile (optimum 45 - 65 st. C).
Wpływ pH na rozwój . Każdy drobnoustrój ma optymalne stężenie jonów H+, przy którym zachodzić mogą wszystkie jego czynności życiowe. Zakres pH jest różny dla różnych drobnoustrojów, ale dla każdego wyznaczyć można minimum, optimum i maksimum tolerancji pH. Zazwyczaj wartości pH dla E.coli, Bacillus, czy bakterii z rodziny Lactobacillus wahają się w granicach od ok.3,5- 4,7 do 8,0-9,0, ale zdarzają się wyjątki drobnoustrojów mogących się rozwijać w środowisku bardzo kwaśnym ( pH= 0,5 Thiabacillus thioaxidans) lub silnie zasadowym ( pH= 9,6 Vibrio cholerae).Nadmierne stężenie jonów H+ lub OH- hamuje szereg przemian metabolicznych, zakłóca proporcje między wytwarzaniem a zużywaniem ATP w komórce, hamuje syntezę białek, aktywność oddechową komórek.

(…)

… aflatoksyna. Wytwarzana w różnych formach przez rodzaje Aspergillus: A. flavus, A. parasiticus i A. nominus wykazuje działanie kancerogenne i hepatotoksyczne. Powoduje zaburzenia wzrostu, działa immunotoksycznie i alergennie. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała naturalnie występujące aflatoksyny do związków rakotwórczych dla człowieka. 20. Zatrucie jadem kiełbasianym Clostridium botulinum wytwarza toksynę botulinową, zwaną jadem kiełbasianym, która wywołuje chorobę zwaną botulinizmem. Toksyna botulinowa należy do neurotoksyn, atakuje układ nerwowy i powoduje m.in. zaburzenia wzroku, wymowy, zdolności motorycznych oraz wymioty i bóle głowy. Czas inkubacji choroby wynosi ok. 18 - 96 godzin.
21. Wskaźniki mikrobiologicznego zanieczyszczenia powietrza :
- gronkowce…
… nieuzbrojony (Taenia saginata) - mięso bydła
- motylica wątrobowa (Fasciola hepatica) - mięso przeżuwaczy
Choroby odzwierzęce:
- toksoplazmoza
- bolerioza
- ornitoza
Choroby zakaźne zwierząt stanowiące bezpośrednie zagrożenie dla człowieka:
bruceloza, listerioza, gruźlica, wąglik, nosacizna, różyca, salmonelozy, wścieklizna, ornitoza, tularemia, dżuma, pryszczyca, riketsjozy, leptospirozy, grzybice
23.Choroby…
… mycobacteria
bakterie o kształcie kulistym: ziarenkowce cocci
gronkowce staphylococci
paciorkowce streptococci
dwoinki diplococcus
pakietowce sarcina
bakterie o kształcie spiralnym: śrubowce spirilla
przecinkowce vibrio
krętki spirochetae
Rodzaje urzęsienia:
Biegunowe
Pęczek rzęsek
Pęczki rzęsek na biegunach
Rzęski dookoła komórki
8.Mikroflora chorobotwórcza ryb
- zanieczyszczenia na wierzchu i wewnątrz org…
… metabolitów grzybów pleśniowych, głównie z rodzaju Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Alternaria. Substancje te mogą być przyczyną ostrych zatruć. Wykazują także właściwości mutagenne, kancerogenne, teratogenne i estrogenne. Oprócz obecności drobnoustroju wytwarzającego mikotoksyny, czynnikiem warunkującym tworzenie tych substancji jest odpowiedni skład podłoża, obecność składników odżywczych, mikroflora…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz