Ekonomika i organizacja gastronomii- wykład 2

Nasza ocena:

5
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1435
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ekonomika i organizacja gastronomii- wykład 2 - strona 1 Ekonomika i organizacja gastronomii- wykład 2 - strona 2 Ekonomika i organizacja gastronomii- wykład 2 - strona 3

Fragment notatki:

Ekonomika i organizacja gastronomii dr Beata Reformat
Wykład 2
Podstawowe wyposażenie gastronomiczne
materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego podstawowe instalacje w gastronomii
wyposażenie zaplecza
wyposażenie frontu Wyposażenie placówki gastronomicznej od czego zależy?
zakresu i technologii produkcji asortymentu potraw
liczby potencjalnych konsumentów wydajności maszyn i urządzeń organizacji pracy
rodzaju zakładu gastronomicznego Elementy wyposażenia placówki gastronomicznej
Urządzenia do mechanicznej obróbki żywnosci Urządzenia chłodnicze
Urządzenia i aparaty do cieplnej obróbki żywności
Sprzęt do mycia naczyń
Urządzenia i automaty do cieplnej obróbki żywności
Sprzęt do mycia naczyń
Urządzenia i automaty do dystrybucji napojów
Urządzenia i sprzęt do transportu wew.
Urządzenia elektroniczno-komputerowe części usługowo-handlowej placówki Meble gastronomiczne
Bielizna i zastawa stołowa
Pomocniczy sprzet gastronomiczny
Wymogi wyposażenia…
Atest PZH
zapewniać możliwość łatwej i bezpiecznej obsługi
być funkcjonalne i proste w montażu i demontażu
łatwe do utrzymania w czystości
Materiały z których wykonuje się większość wyposażenia w gastronomii:
Metal - dobry przewodnik ciepła i elektryczności, zdolność odbijania światła, jest plastyczny
Żeliwo- wykorzystane do budowy kotłów, części piecowych, grilli, patelni i naczyń
Stal nierdzewna - zwiększa bezpieczeństwo zdrowotne, odporne na działanie kwasów i zasad oraz wysokich temperatur
Aluminium - cienka folia do pakowania żywności, elementy wyposażenia kuchni
Miedź - do wyrobu zbiorników, kotłów parowych i wodnych, naczyń i urządzeń gastronomicznych
Ceramika -porcelana, fajans, porcelit, kamionka Materiały z których……..
Szkło -nie przewodzi ciepła, ani elektryczności, ma twardą powierzchnię nie reagującą z chemikaliami (szkło sodowe o niskiej temp. topnienia; do wyrobu naczyń żaroodpornych, szyb okiennych, opakowań szklanych w kuchni) Drewno- zwięzłość, gęstość, wilgotność, twardość, wytrzymałość, łupliwość; np. beczki, wałki do ciasta, tłuczki, łopatki, stolnice oraz meble Tworzywa sztuczne - niski ciężar, możliwość nadania odpowiedniej barwy, dobre właściwości izolacyjne, łatwość utrzymania w czystości (folia wiskozowa, melamina, polietylen, polichlorek winylu, teflon, itp.)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz