Asortyment i funkcja naczyń-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 672
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Asortyment i funkcja naczyń-opracowanie - strona 1 Asortyment i funkcja naczyń-opracowanie - strona 2 Asortyment i funkcja naczyń-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Asortyment i funkcja naczyń. Ceramika naczyniowa jako nośnik informacji kulturowej.
Podczas średniowiecznych badań wykopaliskowych fragmenty znajdywanych naczyń i innych przedmiotów ceramicznych sięgają tysięcy, a nawet dziesiątek tysięcy sztuk. Forma tych naczyń zależna jest od ich funkcji, co przejawia się chociażby w różnorodności kształtów. Ich funkcję natomiast pozwalają nam określić dwa rodzaje źródeł: samo naczynie, czyli jego kształt, wielkość, proporcje, ślady użytkowania (resztki jedzenia, przebarwienia) oraz sposób wykonania; drugim źródłem jest ikonografia. Niemniej jednak ślady użytkowania świadczą jedynie o ostatniej fazie stosowania a ikonografia przedstawia zaledwie jedną z tych faz, czyli np. przygotowywanie potraw lub spożywanie ich.
Średniowieczne naczynia ceramiczne z terenów lokacyjnego Wrocławia, (choć nie tylko) podzielić można na trzy główne grupy: naczynia kuchenne, naczynia stołowe oraz naczynia przemysłowe. Z naczyń grupy pierwszej wyróżniamy te, w których przechowywano półprodukty, przygotowywano pożywienie, oraz takie, w których gotowano i podgrzewano dania. Naczynia do przechowywania żywności prawdopodobnie miały większe rozmiary, jednak można skłonić się do stwierdzenia, iż ich wydzielenie jest praktycznie niemożliwe. Przygotowywanie żywności łączymy z garnkami i misami, w których łączone były półprodukty, wyróżniamy również garnki i dzbany do przygotowywania napojów. W samych garnkach często przygotowywano również marynaty. Najłatwiejsze do wydzielenia są naczynia do gotowania i podgrzewania. To właśnie w nich znajdywane są przypalone resztki potraw a także występują na nich przebarwienia powstałe na skutek działania ognia i dymu. Naczynia kuchenne to garnki z pokrywkami i patelnie (trójnóżki), których obecność świadczy o zastosowania innowacji w przygotowaniu potraw - czyli o smażeniu. W grupie tej występują również nielicznie naczynia z otworami w dnie prawdopodobnie do odciągania śmietany lub produkcji sera a także sita ceramiczne oraz rynienki do zbierania tłuszczu ściekającego z pieczonego na rożnie mięsa.
Do naczyń stołowych zaliczymy wszelkiego rodzaju naczynia związane z konsumpcją potraw: misy, dzbanki, czarki, puchary, flasze, miniaturki i część garnków. Charakteryzują się dokładnością wykonania (bywają wyświecane), starannym zdobieniem (malowanie) i mniejszymi rozmiarami. O istnieniu talerzy dowiadujemy się jedynie ze źródeł ikonograficznych. W Polsce występowało ich niewiele, głównie na Śląsku. Prawdopodobnie wykonywane były z metalu lub drewna; częściej zamiast talerzy posługiwano się po prostu chlebem. Naczynia przemysłowe takie jak kaganki, moździerze i tygle odnajduje się stosunkowo rzadko. W miniaturkach najpewniej przechowywane były małe ilości cennych substancji jak przyprawy, składniki do wyrobu lekarstw etc. Często takie naczynia określane są jako „zabawki”.


(…)

… określane są jako „zabawki”.
Nazwy nadawane przez archeologów zazwyczaj odzwierciedlają różnorodne, czasami sprzeczne z naszymi wyobrażeniami funkcje naczyń ceramicznych. Z wykopalisk wiadomo, że strawę gotowano w dzbanach, mis używano m.in. przy wytopie żelaza a kafli garnkowych jako naczyń. Świadczy to o różnorodnym i swobodnym zastosowaniu naczyń w średniowieczu - tak jak robi się to i dziś. Uwagę…
… takich naczyń, które znaleziono na terenach południowego pobrzeża Morza Bałtyckiego - w Szczecinie, Golczewie, Trzygławie, Elblągu i Fromborku. Natomiast w południowo-wschodniej Polsce znaleziono taki dzbanek w Lublinie. Największe znalezisko tych dzbanów, liczące 9 fragmentów pochodzi z zamku biskupiego w Golczewie, natomiast na innych stanowiskach znaleziono po 1 fragmencie.
Dzbany z wyobrażeniem…
…, filiżanki, łyżki. Złoto, bardzo rzadko używane, stosowane było do wytwórstwa przyrządów kuchennych np. łyżek.
W późnośredniowiecznej polskiej kuchni najczęściej używano, co jest dość jasne, garnków ceramicznych, jednak to naczynia wykonane z kamionki były dla ludzi najbardziej atrakcyjne. Na szeroką skalę produkowane były na terenie Nadrenii, południowej Dolnej Saksonii, Saksonii, Łużyc, Turyngii
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz